5 måter å spare strøm på i hjemmet

Teknologien utvikler seg hele tiden, og med den kommer det også mange smarte måter å spare strøm på i hjemmet, fra smarte lysbrytere og termostater til varmepumper.

5 måter å spare strøm på i hjemmet

1. Smart oppvarming

Det aller meste av strømforbruket til en gjennomsnitts nordmann brukes på oppvarming av bolig og varmtvann. Her er det også mye energi som rett og slett bare forsvinner, enten på grunn av dårlig isolering, eller utdaterte oppvarmingsmetoder. Du kan kutte en god del ned på strømregningen ved å oppdatere til en smartere løsning, som for eksempel varmepumpe.

Varmepumper produserer ikke ny varme, den bruker heller varmen som allerede finnes i omgivelsene og pumper den inn i hjemmet. Det er flere forskjellige typer varmepumper, men i hovedsak er det snakk om: luft-til-luft, luft-til-vann eller væske-til-vann. Luft-til-luft er kanskje den mest vanlige å se i hjemmet da den krever mindre inngrep i boligen for å installere. 

Vi leverer luft-til-luft varmepumper fra Toshiba, som kan redusere strømkostnadene med opp til 40 %. Hvis du er interessert i å lære mer om varmepumper kan du trykke her.

2. Få oversikt og kontroll med smarthus

Var du en av dem som fulgte nøye med på strømprisene i vinter, og ventet på at prisene skulle falle under et visst punkt før du endelig tillot deg selv en dusj? For å kutte ned på strømregningen er det viktig å vite akkurat hvordan strømforbruket ditt ser ut og når det er billigst å bruke strøm. Det krever en del planlegging, og menneskelige feil er å forvente. 

Med smarthus trenger du ikke bruke like mye energi på å følge med på strømforbruket ditt, da tenker nemlig huset for deg. Du får enkel oversikt over hvor mye strøm du bruker, samtidig som smarthuset kan hjelpe deg å ta de riktige valgene.

Les mer om smarthus og hvordan det kan hjelpe deg med strømsparingen her

3. Unngå unødvendig strømbruk

I en travel og hektisk hverdag skal det ikke mye til for å glemme å slå av ovnen på soverommet eller lyset i gangen før man går ut døra til jobb, skole og barnehage. Mange har også gjerne like høy varme på varmekablene uansett om man er hjemme eller ikke, eller om det er natt eller dag. Alle disse småtingene har en tendens til å hope seg opp, og mange sløser nok en god del mer med strømmen enn de er klar over.

Med smart styring av lys, varme og annen elektronikk slipper du å kaste bort strøm på ting du ikke får noe igjen for. Du kan styre det meste fra mobil eller nettbrett, og sette tidsinnstilling på ting, som for eksempel å automatisk skru ned varmekablene i stuen om natten når man ikke er der.

Her kan du lese mer om smart strømsparing.

4. Velg energieffektive produkter

Hvilke elektriske produkter du bruker kan ha stor betydning for strømforbruket i hjemmet. For eksempel vil det å velge led-lys framfor andre typer lys være mye bedre for miljøet og strømregningen. Selv elementer som stikkontakter og lysbrytere kan være med å spare strøm. ELKO har produsert stikkontakter, lysbrytere og annet elektromateriell i over 60 år, og er ledende på utvikling i bransjen. Et av produktene de tilbyr er lysbrytere med bevegelsesføler, slik at de slår seg automatisk av og på når du kommer inn i rommet.

Det finnes mange produkter som kan spare deg for strøm og energi, uten at du i det hele tatt trenger å tenke på det. Les mer om våre produkter til bolig her.

5. Tenk nytt!

Teknologien har utviklet seg med stormskritt de siste årene, og energisparing, miljø og bærekraft har vært viktige målsettinger under denne utviklingen. Det har gjort at dagens løsninger på elektronikk, lys og varme har store fordeler for energi- og strømsparing over sine eldre motparter. Å installere smarthus er en måte å redusere strømforbruket på, samtidig som du får oversikt og kontroll over all energien du bruker. Og det er mye enklere å få installert smarthus enn du kanskje er klar over. Les mer om hvordan du kommer i gang med smarthus her.